torsdag 1 juli 2010

Gäster med gester

Fred & Kärlek. Tillsammans går det.

Idag är jag inte på Peace & Love. Imorgon är jag det, om allt går enligt planerna och tidtabellerna.
Idag missar jag således bland annat Them Crooked Vultures (attans), Vampire Weekend (inte hela världen), Kent (var ett tag sen), Robyn (hade varit kul) och The Bones (Kallekrona-kompisar, jö!).
Missar dessutom även Entombed, vilket är lite synd. På lördag tänker jag se Roky Erickson.
Tänkte på en grej......nu är det så många faktorer som talar emot följande tanke att jag kommer att behålla den starkt föresglad inom hypotesens gränser (Rokys mentala hälsa sägs inte vara den mest tipptoppiga, han är där med Okkerville River och kommer säkert därför vara mest inställd på materialet från deras senaste samarbetsskiva, Entombed spelar säkert ändå inte sin förnämliga cover på hitlåten jag har i tankarna (om inte just för att påtala att Roky dyker upp i Borlänge ett par dagar senare) och det är ju ett par dagar mellan giggen).
Men ändå: Hur fräsigt hade det inte varit om Roky dök upp på Entombeds scen ikväll för att tralla med i "Night of the Vampire"?!

Det är lite synd att man inte oftare tar till vara på gästmöjligheterna när samarbetande band (eller akter som bara passar fint ihop) dyker upp på samma festival. Hade till exempel inte haft något emot att Tori Amos hade uppenbarat sig på Nine Inch Nails konsert på Hultsfredsfestivalen härom året och trallat med i "Hurt" (det har hänt förr, och hon var ju också där). Och det är för mig nästintill befängt att inte Dave Grohl (som fanns i kulisserna för att snart spela med sina Foo Fighters) inte dök upp bakom trummorna efter den sjukt många takter långa nedsläckta paus som Queens of the Stone Age laddade med i "No One Knows" på Where The Action is förrförra året. Han bankade ju så förnämligt på originalinspelningen av låten.
Nåja. Men Varför inte? Kanske för att vissa artister tycker sig lite för creddiga för att låna ut sig? Kanske för att det ibland är lite för öppet mål? Det är ju lixåm inte heeelt oväntat om exempelvis Robyn och/eller Karin Dreijer Andersson infinner sig för att ta ton på en Röyksopp-spelning, som på förra årets Way Out West, om de ändå råkar vara där för att spela på egen hand.
Och jag vågar nästan sätta en liten peng på att Kim Wilde, ett par timmar efter sin egen P&L-spelning, kommer att hänga med Fibes, Oh Fibes! i "Run to You" i Borlänge på fredagen
Men ändå lixåm – tillräckligt oväntat och i sig självt tillräckligt mäktigt för att höja redan magnifika konserter till legendariska höjder i det kollektiva minnet.
Fast visst slår det högre desto mer oväntat gästspelet är, som när Kylie Minogue hälsade på Scissor Sisters Glasto häromdan. Och vad skulle man inte betala för att få se Göingeflickorna backa upp Rammstein? Okej, kanske inte så mycket...

Rammstein feat. Die Göinge Mädchen. En konsert att minnas.

Men ändå.

Imorgon sätter jag mig efter jobbets halvdag på en buss mot Dalarna för att bryta mot min för några år sedan självpåtagna bannlysning från flerdagsfestivaler i annat än jobbsyfte. Blir fint.
Nationalteatern, Lily Allen, [ingenting], Hardcore Superstar, Danko Jones, Patti Smith, Den Svenska Björnstammen, Daniel Lemma, Name the Pet, Kim Wilde, The Hives, Magnus Carlsson & The Moon Ray Quintet, Khoma, Familjen, Europe, Nicola Sarcevic, Fibes, Oh Fibes!, The Ark, D.A.D., Miike Snow, Anna von Hauswolff, Hästpojken, Roky Erickson w/ Okkerville River, Nisse Hellberg, De Lyckliga Kompisarna, Sick of it All, Johnossi, Amanda Jensen, Mando Diao, Roffe Wickström, Imperial State Electric, Fontän, Markus Krunegård, John Fogerty, Shout Out Louds, Elin Ruth Sigvardsson, Jay-Z, Mew, Moto Boy...
Bra så.
Med eller utan gästspel.
Om jag trodde att någon faktiskt hittat till denna blogg, lyckats ta sig igenom detta inlägg och därtill bry sig tillräckligt mycket för att kommentera, så skulle jag ställa frågan: vilket är det bästa gästspel du sett/hört/upplevt på en konsert?
Men det tror jag nog inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar