söndag 24 februari 2013

REtroSPECT 2012: Filmåret à la Guldgubbegalan


Måste medge att jag under 2012 var en för dålig filmgluttare för att därpå kunna göra någon sammanfattande bästa film-lista med hedern i behåll. Har exempelviss knappt (än) lyckats se något alls av det, verkar det som, ovanligt bra svenska filmåret ("Äta, sova, dö", "Avalon", "Callgirl", mfl…).
Visst, en massa film har det så klart blivit, men en egen sammanfattning här blir inte roligare än konstaterandet att "Skyfall" bannemej nog fan är den bästa Bond-film som gjorts. Inte den Bond-igaste, men bästa. (och att det ganska snabbt kändes uppenbart vad Eves efternamn skulle visa sig vara). Samt att "Abraham Lincoln: Vampire Hunter" inte alls var så dålig som kritiken här och var velat göra gällande. Den fick nog bara alla fanboys att sura för att den inte levde upp till de förväntningar som själva konceptet födde. (De fattade liksom inte att ingen film någonsin skulle kunna leva upp till ett sådant fantastiskt koncept som en vampyrjagande Lincoln).
Den var hursomhelst milsvidder roligare att se än den där andra sågspånstorra Lincoln-filmen.
Och apropå Lincoln så blev 2012 års filmvits väldigt sammalika i den amerikanska och den svenska upplagan:

(Am:)
"I hear Lincoln's doing really well in theatres."
"Well, that's new!"

(Sv:)
"Går Palme fortfarande på bio?"
"Ja. Vissa lär sig då aldrig…"

Nåja.
När det gäller startfältet till årets upplaga av Guldgubbegalan (aka "Oscars" aka "The Academy Awards") har jag emellertid sett förvånansvärt många av de nominerade, så för att sammanfatta min upplevelse av filmåret 2012 så tar jag helt enkelt och drar igenom dem, säger vilka av noddarna jag tycker bör få guldgubben (röda) och vilka som jag tror kommer att få det (fetstil). Så blir det ju snart facit. (De av de nominerade filmerna jag inte har sett är kursiverade).

Så, här vi gå:



Bästa film
"Amour"
"Argo" 

"Beasts of the Southern Wild"
"Django Unchained"
"Les Misérables"
"Life of Pi"
"Lincoln"
"Silver Linings Playbook"
"Zero Dark Thirty"


Tror det står mellan "Argo", "Lincoln" och "Zero Dark Thirty" – mycket för att Guldgubbegalan ju i så stor utsträckning är en amerikansk affär och dessa tre alla i stor utsträckning handlar om amerikanskheten, om än på olika sett och i olika grad av komplexitet. Jag vågar hoppas att de amerikanska ögonen (tack och lov) inte riktigt räcker för att ge "Lincoln" Bästa-film-gubben. Men de är ändå avgörande, så jag tror att det i stället står mellan "Argo "och "Zero". Dessutom har ingen av dem (som "Lincoln") fått en regi-nodd, vilket nog ger dem större chans här. "Django" har möjligtvis en liiiten chans (mycket amerikanskhet även här, och Tarantinos finfina hantverk går ju inte ens en Oscars-jury förbi), och skulle den vinna skulle det inte vara mig emot. "Beasts of the Southern Wild" skulle jag också gärna se vinna statyetten, men det känns väldigt osannolikt. Jag tror att "Argo" till slut vinner över "Zero" då tortyrbonanzan i den senare ligger den i fatet. 


Bästa manliga huvudroll
Bradley Cooper ("Silver Linings Playbook")
Daniel Day Lewis ("Lincoln")

Hugh Jackman ("Les Misérables")
Joaquin Phoenix ("The Master")
Denzel Washington ("Flight")


Tycker att Joaquin Phoenix förtjänar guldgubben mest, och Bradley Cooper imponerade i "Silver Linings…". Men tror att Daniel Day Lewis får den. För att han är Daniel Day Lewis. Och för att han spelar Lincoln. Gäsp.


Bästa kvinnliga huvudroll

Jessica Chastain ("Zero Dark Thirty")
Jennifer Lawrece ("Silver Linings Playbook")
Emanuelle Riva ("Amour")
Quvenzhané Wallis "(Beasts of the Southern Wild")

Naomi Watts ("The Impossible") 

Emanuelle Riva är fantastisk i alla sina små nyanser och gör en väldigt stark och rörande insats, men jag kan tänka mig att hon är alltför långt borta från Hollywoods identifieringskrav. J-Law har en liten chans här, mycket för att Hollywood ba lööööööv her. Och skulle den lite indiedoftande outsidern "Silver Linings…" få en guldgubbe så är det nog här. Men jag tror Chastain tar den, inte alls oförtjänt. En liten brasklapp för att Hollywood ju, surprise surprise, gillar drama, och därför av rent dramaturgiska skäl skulle kunna rösta fram alldeles bedårande och förbluffande talangerade Quvenzhané Wallis – en nioårig vinnare i Bästa kvinnliga huvudroll, liksom! Vilket alltså inte alls skulle vara oförtjänt. Men jag tror juryn nöjer sig med det exceptionella i att hon ens blivit nominerad.


Bästa manliga biroll
Alan Arkin ("Argo")
Robert De Niro ("Silver Linings Playbook") 

Philip Seymour Hoffman ("The Master")
Tommy Lee Jones ("Lincoln")
Christoph Waltz ("Django Unchained")

Arkin tror jag inte riktigt är med på upploppet, och inte heller (tyvärr) De Niro, som jag tycker
sticker ut på ett härligt om än subtilt sätt från sin comfort zone i "Silver Linings…" – vilket nog dock inte juryn fastnat riktigt för. Både Waltz och Hoffman är väldigt bra i sina roller, men inte riktigt så där Oscars-exceptionella, om ni frågar mig (vilket väl kanske mest beror på rollerna som sådana). Möjligtvis har TLJ en chans med Lincoln-faktorn i bagaget (och hans tupé borde ha fått en egen nominering), men eftersom Hoffman (lite som DDL i huvudrollskategorin) i sån utsträckning är en skådisarnas skådis, så tror jag han får den. Plus att det är den enda stora nominering "The Master" fått här.
 


Bästa kvinnliga biroll
Amy Adams
Sally Field
Anne Hathaway
Helen Hunt
Jacki Weaver 


Hej hopp, alla (även jag) älskar Anne Hathaway. Hon får guldgubben. 


Bästa regi
Michael Haneke ("Amour")
Ang Lee ("Life of Pi")
David O. Russel ("Silver Linings…"
Steven Spielberg
("Lincoln")
Benh Zeitlin ("Beasts…")

Möjligtvis känner sig Hollywood lite pretentiöst seriösa, vilket ger Haneke en chans. Men juryn tycker nog han kan nöja sig med Bästa vadkonstigtdepratar-rulle – och samtidigt… Steven Spielberg är Steven Spielberg, och Abraham Lincoln var Abraham Lincoln… och med de premisserna kan man nog vinna en Oscar med en påse bajs.
Plus att jag  ju nu tror att den inte får Bästa film-gubben, varför regigubben blir lite av ett tröstpris.


Bästa originalmanus
"Amour"
"Django Unchained"

"Flight"
"Moonrise Kingdom"

"Zero Dark Thirty"

Kan tänka mig att Tarrantino, välförtjänt, får den här, lite "bara för att han/Django ska få något". Sen är jag så klart våldsamt förtjust i "Moonrise…", menmen… 


Bästa manus, baserat på annan förlaga
"Argo"
"Beasts…"
"Life of Pi"
"Lincoln"
"Silver Linings…"

Här känns det ganska öppet. "Argo" lever lite på "men åh, så spännande den var ändå och visst var Ben Affleck stilig i sitt skägg även om det ju inte har något med manuset att göra…". "Beasts…" har "men åh, den är ju så härligt fantasifull och charmig, och någon Oscar borde den väl ändå få för det…". "Pi" känns dock ännu starkare med sin "men boken var ju så bra!"-faktor. Dock tror jag (dessvärre) att Lincoln-faktorn inte behöver några egentliga kvalitetsargument här och plockar gubben, med "Silver Linings…" faktiska kvalitetsargument hack i häl.



Bästa animerade långis
"Brave"
"Frankenweenie"
"ParaNorman"

"The Pirates"
"Wreck-It Ralph"

Ja, här har jag ju bara sett två av de nominerade, och av dem drog nog "Ralph" längsta strået. Men jag får alltså utgå från buzzen här, och då tror jag det är tajt mellan "Frankenweenie" och "ParaNorman". Och där tror jag ändå  kvalitet vinner med ett näshår över Burtonitet. 



Bästa icke-engelskspråkiga film
"Amour"

"Rebeller"
"No"
"En kongelig affære"
"Kon-Tiki"


Här har jag ju visserligen bara sett en av de nominerade filmerna, men buzzet tillsammans med – inte minst – en liten känsla för hur det här brukar funka, känner jag räcker för en kvalificerad gissning: "Amour" är nominerad till Guldgubben för bästa film. Vilken den inte får. För den får den här i stället.



Bästa foto
"Anna Karenina"

"Django Unchained"
"Life of Pi"
"Lincoln"
"Skyfall"

Tycker nog att "Django" var den snyggaste av de här filmerna ("Karenina" förbisedd). Men det är mycket möjligt att den likaså väldigt snygga "Life of Pi" får sin enda guldgubbe här, även om den nog bara-för-att-hotas av "Lincoln".
 
Bästa klippning
"Argo"
"Life of Pi"
"Lincoln"
"Silver Linings…"
"Zero…"


Tror att "Argo" och "Zero" är de som med sitt tempo mest får en att som tittare ens tänka i klippningstermer, så det står nog mellan dem. Och jag tror "Zeros" UBL-jakt fixar hem en välförtjänt Guldgubbe.


Bästa scenografi
"Anna Karenina"
"The Hobbit"

"Les Mis" 

"Life of Pi"
"Lincoln"
 

Ojoj, här var det ganska vidöppet… Kanske vinner "Anna Karenina" på sina teaterlösningar och den meta-scenografi de bär med sig. Men "The Hobbit" är ju ändå "The Hobbit"… Fast vad gäller dessa två rullar vet jag ju inte vad jag pratar om (utöver vad jag sett i form av klipp, trailers och bilder, vad jag läst och själva buzzen). Ställs i stället valet mellan "Les Mis", "Pi" och "Lincoln" ser jag helst "Les Mis"  med Guldgubben, men jag tror att det lerigt patriotismromantiska Lincoln-landskapet räcker längst.
 


Bästa kostym
"Anna Karenina"
"Les Mis"
"Lincoln"
"Mirror Mirror"
"Snow White and the Huntsman"

Här står det nog fräst mellan tre "riktiga" kostymdramer. Varav "Les Mis" lär ha imponerat mest på Guldgubbe-röstarna. I så fall välförtjänt. De två Snövit-rullarna har nog ingen chans, även om jag tycker att "Mirror Mirror" borde få gubben för sin vackra fantasi. (Vad Tarsem Singh egentligen gjort Hollywood för att inte (vare sig i år eller med några av sina tidigare kreationer) nomineras i vare sig regi- eller foto-kategorin för sina spektakulärt mästerliga visualiseringar är bortom mitt förstånd).



Bästa hår/make-up
Anna Karenina
"The Hobbit: An Unexpected Journey"

"Les Mis"


Kej, har inte sett filmen. Men väl bilder. Kom igen, vi snackar gigantiska dvärgskäggsfrisyrer och frustande hobbitnäsor här… Så att "The Hobbit" får guldgubben kan jag ju köpa. Även om de (i alla fall en gnutta) mindre överdådigt uppenbara prestationerna med "Les Mis" kanske förtjänar gubben mer i min bok. Eller vafan…


Bästa musik
"Anna Karenina"
"Argo"
"Life of Pi"
"Lincoln"
"Skyfall"
 

Som Radiohead-head tycker jag så klart att Johnny Greenwood här blivit snubbad på en nodd för sitt score till "The Master", men om jag ska vara ärlig så är jag inte säker på att den riktigt är helt Oscars-worthy. Om nu någon av de de facto nominerade filmernas score är det? Även "Beasts of the Southern Wild" skulle vara mer välförtjänt av en nodd här, men icke. Även om ingen av de nominerade (jag sett/hört) direkt har ett score som knockade mig ur biofåtöljen så gillade jag nog "Skyfall" bäst. Men "Lincoln" vinner säkert av ren princip. Faktum är att jag knappt kommer ihåg att det var någon musik i den, vilket tyder på att den säkert var så där slätstruket lagom (säkert med massa oboer) som Hollywood tycker om.


Bästa låt 
"Chasing Ice"/"Before My Time.*
"Les Mis"/"Suddenly"
"Life of Pi"/"Pi's Lullaby"
"Skyfall"/"Skyfall"
"Ted"/"Everybody Needs a Best Friend"
       (*inte sett filmen, men hört låten)
 

Hej och välkommen till den sedvanliga gäspfesten! "Suddenly" från "Les Mis" har kanske tillräckligt med teatralisk musikalkraft för att blidka några öron, men liksom det mesta i den här kategorin är den ack så tråkig. Gillar "Everybody…" från "Ted" bäst, då det ju i alla fall är en riktig låt, men som sådan är den knappast fantastisk. Det är inte heller den påtagligt receptlagade Bond-låten, men den lyckas i alla fall vara en dylik, och Adele är ju Adele, så jag tänker inte gnälla när den får guldgubben.


Bästa ljudmix
"Argo"
"Les Mis"
"Life of Pi"
"Lincoln"

"Skyfall"

Har knappast några egentliga mandat att uttala mig här, men jag kan tänka mig att "Skyfall", inte mig emot, får guldgubben här. 


Bästa ljudredigering
"Argo"
"Django"
"Life of Pi"
"Skyfall"
"Zero Dark Thirty"

Njae, här vet jag kanske inte heller riktigt vad jag babblar om, men jag tycker nog "Django" ska få guldgubben här, då jag (utan att veta riktigt vad ljudredigering innebär när det gäller filmer) gillade ljudbilden där. Men tror nog det blir "Zero". Fair enough. 



Bästa specialeffekter
"The Avengers"
"The Hobbit"
"Life of Pi"
"Prometheus"
"Snow White"

Ännu en svårbedömd kategori med jämnt startfält. "The Hobbit" har ju, genom att vara ett Peter Jackson-epos,
goda chanser. Och djuren i "Pi" är ruskigt snyggt gjorda, vilket imponerar mest på mig. Men för gemene Oscars-röstare krävs nog mer explosivt övertydliga effekter, och det faktum att "The Avengers" ens blivit nominerad här kan tolkas som att den också kommer få guldgubben.


Bästa dokumentär
"5 Broken Cameras"
"The Gateeepers"
"How to Survive a Plague"
"The Invisible War"
"Searching for Sugar Man"


Ja, här har jag alltså inte sett någon av de nominerade filmerna (nej, inte ens "Searching for Sugar Man"! Fy på mig!). Men om jag får tro buzzen och min pseudopatriotiska ådra så får jag väl både tro och vilja att "Sugar Man" tar hem den då…


Bästa kortdokumentär
"Innocente"
"Mondays at Racine"
"Open Heart"
"Redemption"
 


…ooooooch här har jag så klart ännu mindre aning. "Mondays at Racine" verkar som en kortumentär som skulle kunna falla Oscars-röstarna i smaken, men den lär väl inte kunna komma i vägen för gulliga, ensamma, hjärtsjuka barn?


Bästa animerade kortfilm
"Adam and Dog"
"Fresh Guacamole"
"Head Over Heels"
 

"Paperman"
"The Simpsons: The Longest Daycare"

Tror inte att kompisfaktorn med Maggie Simpson räcker här. Det brukar krävas lite mer konstnärlighet och lekfullhet i den här kategorin än den ganska formstöpta Simpsons-kortisen. "Fresh Guacamole" har förvisso lekfullheten, men jag tror att den sveper förbi som en bagatell. "Adam and Dog" är både bättre och mer trolig vinnare än "Head over Heels", men "Paperman" är (i bästa möjliga avseende) som gjord för att vinna den här guldgubben, så det både tror och vill jag att den gör.


 
Bästa kortfilm 
"Asad"
"Buzkashi Boys"
"Curfew"

"Dood van een Schaduw"
"Henry"


Ja, om det är susningar ni vill ha så fråga inte mig… Men livet är ju en tävling (?) så jag måste ju chansa på någon. Så det får bli "Curfew".


There you have it.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar