tisdag 8 september 2015

Sagan om Den lilla ambulansen


Det var en gång en liten ambulans som hämtade upp en akut sjuk patient.
Patienten kom på så vis till sjukhus där hens liv räddades.
Efter ett tags vistelse på sjukhuset beslutades att Patientens liv inte längre var hotat och att hen därför inte längre kunde bo kvar på sjukhuset (även om Patienten ville det; hen kände sig tryggare där, även om hen ju där hemma skulle få återförenas med sina två mysiga katter).
Nu sade Sjukhuset att reglerna var sådana att eftersom det var Den lilla ambulansen som tog Patienten till sjukhuset så låg det nu på Den lilla ambulansens ansvar att se till att Patienten kom hem igen.

Den lilla ambulansen blev orolig. Den hade varken tid eller råd att ombesörja patientens hemtransport.

För att göra saker och ting än värre för Den lilla ambulansen hade det nu inte fallit sig bättre än att när Den lilla ambulansen först hämtade upp den akut dödssjuka Patienten så fanns där en slug liten råtta som smög sig in i Den lilla ambulansens kupé och fick snålskjuts utan att någon märkte det. Råttan hade nämligen fått nog av att leva i Patientens hus, där det ju också bodde två katter, vars rovlystnad ständigt försatte Råttans liv i fara. Väl framme vid sjukhuset hade Råttan smugit ur Den lilla ambulansen kupé och hittat ett varmt och mysigt hörn av akutmottagningen där den nu slagit sig till ro.
Men efter ett par dagar var det en ST-läkare som såg Råttan och började skrika i högan sky (för hen var jätterädd för råttor)! Tack och lov kom en rådig sjuksköterska snabbt till undsättning och lyckades med en tillbörligt steriliserad sopborste fösa ut råttan från sjukhuset.

Eftersom både ST-läkaren och sjuksköterskan var väldigt samvetsgranna yrkespersoner såg de per omgående till att anmäla incidenten till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, enligt Lex Julia.
Såväl sjukhusledningen som HSAN såg väldigt allvarligt på det inträffade – det går ju inte för sig att ha en råtta boende på ett sjukhus. Där ska det ju vara rent och snyggt och tryggt! De såg därför till att utreda ärendet grundligt, och efter att med förstoringsglas ha granskat upptagningarna från akutmottagningens övervakningskamera kunde de fastställa att det minsann var från Den lilla ambulansen som råttan hade slunkit in!
Den lilla ambulansen ålades omgående ordentliga böter för förseelsen.

Det blev nu riktigt bistra dagar för Den lilla ambulansen, som till och med var tvungen att sälja sin plånbok, billigt, för att ha råd att betala böterna. Dessutom gav Sjukhusledningen den en ful prick i protokollet. Inte roligt!
"Näe, det här går inte längre", snyftade Den lilla ambulansen men gaskade snart upp sig, även om den fortfarande var lite arglessen. "Jag skiter i det här! Jag blir en Uber-taxi i stället. De andra dödssjuka stackarna som jag hade kunnat plocka upp får ta sig till sjukhuset bäst de vill hädanefter!"
Sagt och gjort! Den lilla ambulansen sadlade om och bytte namn till Den lilla taxin.
Det var lite svårt att få verksamheten på hjul till en början (den dör fula pricken fanns ju fortfarande kvar i protokollet, och den gjorde kunderna lite misstänksamma) men till slut började affärerna ta sig.

Och sen levde de lyckliga i alla sina dagar.
(Förutom de akut dödssjuka stackarna, som i stället dog olyckliga i alla sina, få kvarvarande, dagar, när de antingen mötte sitt öde hemma eller i en överfull tunnelbanevagn då de desperat försökte ta sig till akutmottagningen på egen hand).

Slutet gott, allting gott (eller, för de dödssjuka stackarna; ont. Väldigt ont)!

____


Om jag har förstått det hela rätt (rätta mig gärna om jag har fel; det hela är ju lite klöddigt!) så är det ungefär så här det av EU införda så kallade transportörsansvaret, som innebär att flygbolag tvingas betala resekostnaderna tillbaka för flyktingar som inte får asyl, fungerar.
Känns det rätt?

Eller borde EU slopa, eller göra lättnader i, transportörsansvaret, helt/permanent eller delvis, och på så vis möjliggöra en räddande luftbro för syriska flyktingar?


Och om det smyger med någon "råtta"? Då kan väl "Sjukhuset" ta hand om den så gott det kan, genom att sopa ut den eller, varför inte, ge den ett tryggt hem i någon vrå där den inte behöver utgöra något hot för Sjukhusets sterilitet? (Om de ger den ett ordentligt bad kan den kanske rent av få vistas var som helst i Sjukhuset utan att utgöra någon fara?)
Det borde det väl klara utan att skuldbelägga Den lilla ambulansen, så länge Den lilla ambulansen gör vad den kan för att hålla råttorna borta?


(PS: Observera att "Råttan" i sagan endast har en allegorisk funktion inom just sagans ramar och inte på något, mer svepande allmänt, sätt ska ses som en metafor för flyktingar, "illegala" eller andra, i allmänhet.)
  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar