onsdag 6 oktober 2010

Litteratur i oturen.

Jag har ett kvitto från Bokia i Karlskrona. Kvittot gäller inköpet jag gjorde av Imre Kertész "Mannen utan öde", den 10 oktober, 2002. Klockslaget på kvittot är 12:58.
Just sayin'.
(Ja, det årets nobelprisvinnare utropades ju alltså nämnda datum, i vanlig ordning på slaget klockan 13).

Men nej, någon egentlig bläckfisk eller lemur vad gäller att förutspå nobelpristagare är jag nog ändå inte.

Det där med att påpeka att det alltid blir någon okändis med ett konstigt namn börjar bli jävligt mossigt. I'm not even gonna go there. Under de senare åren har det ju faktiskt ropats upp i alla fall ett fåtal namn som jag känt till, ja någon gång faktiskt tillåme läst.
Så det är nog trots allt ingen fullständig bortkastning av hjärnceller att dryfta några namn som jag faktiskt känner till (även om det är påtagligt meningslöst; det enda jag har att vinna är ju ett ytterst ärkehypotetiskt "vad-var-det-jag-sa", yttrat till ingen).

Idag blev jag emellertid glatt varse att Nina Lekander på Expressen-kulturen har samma favoritförfattare som jag, och att hon gärna skulle överraskas över att höra denna författares namn läsas upp klockan ett. Så den här gången lägger jag lite extra magstöd i rösten när jag som vanligt hävdar (mer löjligt långskottshoppandes än egentligt spekulerandes):
Jeanette Winterson får årets Nobelpris i litteratur!

Eller så vore det väldigt kul om det blev någon annan av mina favoriter, exempelvis Margaret Atwood. Eller Cormac McCarthy, som ju faktiskt nämnts både en och annan gång i spekulationssnacket.
...eller någon annan omspekulerad tomte som jag läst något (i alla fall litet) av och uppskattat... som Alice Munro, Thomas Pynchon, Joyce Caroll Oates, Amos Oz, Joan Didion, Ian McEwan, Umberto Ecco, Milan Kundera, Kazuo Ishiguro, Haruki Murakami...

Janet Frame nämns sällan, men skulle inte det va kul?

Eller är det kanske – äntligen – dags för världsrekordhållaren i uteblivet Nobelpris, Thomas Tranströmmer?
Njae, den möjligheten är ju knappt ens en förhoppning eller en spekulation längre, bara en déjà vu-känsla som brukar sprutta upp så här års.

...eller Tranströmmers största konkurrent till nämnda världsrekord, Adonis?
Eller Roddy Doyle? Eller Gerald Murnane? Eller Michel Houellebecq? Eller Ko un? Eller Anne Carson? Eller Les Murray? Eller John Ashbery?
Eller om de skulle infrielsechocka med Bob Dylan?

Vad skulle verkligen förvåna mig (glatt)? Tja... ett postumt pris till Harvey Pekar kanske. Eller att över huvud taget ge det till någon serieförfattare....

Nä, det lär väl bli någon fullständigt okänd pajsare med ett konstigt namn (okay, I went there). Chinua Achebe har ett konstigt namn! Och är ju en bra författare! Så det vore kul om han fick det. Men han är väl för känd… tillåme jag har ju läst honom…
Och nu när jag plötsligt vet vem Ngũgĩ wa Thiong'o är så lär det väl inte bli han heller…

Nä, nu ska jag sova, och drömma om att Peter Englund kommer ut och på ryska deklamerar att årets Nobelpris i litteratur delas mellan Jan Stenmark och Ulf Lundkvist. Äntligen.

1 kommentar: