måndag 14 februari 2011

Universitetschefen och Kannibalen


Shit va ohajp jag är
som bloggar om det här nu. Det är ju såååå november 2010…
Men det är just därför jag gör det, just för att ämnet nu snällt får stå där bakom sammetsrepet och huttra, ömkligt vädjande mot en obeveklig hånleende vaktbiff, medan Mubarak, Assange, Birro och sverigedemokratiska mattegenier glider förbi in i Twitterbaren, in till Facebookkrogen och in på hela det veritabla Stureplan som är den hetaste kärnan i åsiktsbloggosfären.
För det ska väl inte behöva stå där, det stackars ämnet? Tills det ger upp och drar därifrån…
…bara för att komma tillbaka senare, Zethraeus-style?

Nåja, vad gäller saken?
Jo, jag gick, min ovana trogen, till 7-Eleven för att inhandla det snabbaste möjliga botemedlet på min sedvanligt plötsliga "men-fan-jag-har-ju-glömt-att äta-lunch"-panik, och som vanligt möttes jag vänligt att kvällstidningsställen innanför dörren.
Och noterade att Expressen åter publicerar namn o bild på icke dömd (ja, inte ens åtalad) misstänkt gärningsman.


Så det är alltså så nu att en tidning pushar gränsen för vad som är publicistiskt försvarbart, tar lite debatt och kritik på det, och sedan helt sonika bestämmer att detta tillfälle sedermera får vara praxisprejudicerande för vad som är okej?

Jaha. Nehej. Inga synpunkter? Okej. Då kör vi på det då…

Det är alltså det här jag åsyftar.

Så, har ni kollat?
Bra. Låt oss så jämföra med exempelvis det här, en annan, inte helt annorlunda, kriminalartikel ur dagens kvälltidningsnyhetsskörd.

Vad gör namnpublicering godtagbar i första exemplet men inte i det andra?
Att "Kannibalen" själv ringt och erkänt?
Det är nog faktiskt det enda jag kan tänka mig som förklaring, och det gör onekligen det hela till ett tämligen open-and-shut case, vilket ändå får ses en rätt hyfsad ursäkt.
Men han har likväl ännu inte dömts som skyldig för dådet.
Ni vet, det där som vi, by the way, har ett rättsväsende som har som uppgift att göra, alternativt bestämma sig för att inte göra…

* * *

Men okej, om vi nu ska släppa på försiktighetsgreppet och bli lite mer axelryckande med namnpublicering, finns då inget som talar för namnpublicering även i det andra fallet?
Let's see…

Det är ett i pressen väldigt uppmärksammat fall, betydligt mer (än så länge) än det första exemplet ovan, så "allmänintresse"-argumentet för namnpublicering borde hålla…
…och den misstänkte är "Universitetschef". Alltså en ganska högt uppsatt person (?). Så "inte-kreti-o-pleti"-argumentet för namnpublicering borde hålla…
‎(att det inte torde vara särskilt svårt att luska ut vem "Universitetschefen" är utifrån detta epitet och andra uppgifter som publicerats om fallet lämnar vi i just den här argumentationen därhän).

Men trots det alltså ingen namnpublicering. Okej. Det tycker jag ju är bra.

Så låtom oss sammanfatta här:
"Universitetschefen" (tidigare bara "51-åringen"): Något äldre och säkert ofta slipsprydd man i ganska respekterad samhällsposition, misstänkt för att ha styckmördat en kvinna. Flera säkrade bevis. Beslut: Ingen namnpublicering.
"Kannibalen": 32 år, piercad man med lite märkligt förnamn, psychoblick och tatueringar i ansiktet, misstänkt för att ha styckmördat en kvinna. Har själv ringt och erkänt. Beslut: Namn- och bildpublicering.

…fast vänta lite. Jag har ju glömt en punkt! "Universitetschefen" sägs ju troligtvis ha en allvarlig psykisk störning! Det måste självfallet vara därför man hemlighåller hans namn och bild. För han är sjuk och kan nånstans inte hjälpa att han begått styckmordet! Självklart ska man inte peka ut en sån stackare!
För "Kannibalen" verkar ju hur frisk som helst…

…eller hur var det nu?

Nej, jag står alltjämt frågande.
Eller kanske inte: skulle man fråga Expressen om varför de valt att publicera namn på en icke dömd misstänkt styckmördare så skulle svaret här säkerligen vara just att mannen ju själv har erkänt.
Smackelibånk! Case closed.
Gott så.

För inte skulle det väl spela in att man råkar ha tillgång till den misstänktes egna smaskiga galenskapsord och, inte minst, till ett fotografi föreställande en 32-årig man med ovanligt förnamn, piercing, tatueringar i ansiktet och en lösnummerköparmegnetiserande psychoblick att smälla upp på förstasidorna i ställen på Seveneleven…


- - -

Jag måste här, som vanligt och för övertydlighetens skull, påpeka att jag hyser stor respekt för mina kollegor på kvällorna, som i de allra flesta fall är väldigt duktiga, samvetsgranna och vettiga människor. Men jag är är helt enkelt lite orolig över vart den publicistiska moralen är på väg…
Och ja, jag är medveten om att det ena exemplet ovan är från Expressen och det andra från Aftonbladet, och att Aftonbladet exempelvis skrev om "kannibal"-mordet, utan namnpublicering, när det hade inträffat… men handen på hjärtat: kunde inte situationen lika gärna ha varit den omvända om Bladet hade haft tillgång till det material som Expressen nu körde fullt blås på?

3 kommentarer:

 1. Och idag: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8568633.ab

  Gränsen har flyttats, men jag tror att det skedde långt tidigare. Jag minns att jag upprördes redan 2005 eller 2006 när Hagamannen hängdes ut med namn och bild innan han var dömd.
  Jag känner så här: jag är en del av allmänheten. Och jag behöver väldigt sällan veta vad en mördare eller våldtäktsman heter eller hur han ser ut, I synnerhet innan han ens är dömd.
  Varför ska jag behöva veta det? Varför ska allmänheten behöva veta? Vill ens allmänheten det? Jag är inte lika övertygad som tidningarna verkar vara.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker ju att du som skriver ett helt inlägg om detta borde söka lite mer på nätet innan du gör en så stor sak om det. Om du ser tidigare artiklar om kannibalen så ser man varken bild eller namn, men sen står det att han nu valt att han inte vill vara anonym. Med andra ord: Kannibalen syns på bild och namn eftersom han själv valt det. Medan den andre mannen förmodligen valt att vara anonym. Alltså är det deras egna fria vilja.

  SvaraRadera
 3. Det är jag mycket väl medveten om. Grejen är bara att det inte riktigt är så det där med publiceringsbeslut funkar. De vars namn och bild publiceras har inte något som helst att bestämma om i beslut rörande exempelvis namn- och/eller bildpublicering; detta avgörs till fullo av redaktionen/ansvarig utgivare samt det vi brukar kalla "god publicistisk sed".
  Det framgår också att "kannibalen" är svårt psykiskt sjuk, så till den grad att han sannolikt inte kommer att dömas till fängelse utan till vård - det vill säga att det inte anses ha varit hans "fria vilja" som fick honom att utföra dåden. Och en man som av rättsväsendet och läkarvetenskapen inte anses vara stabil nog att stå till svars för styckmord och kannibalism borde verkligen inte av en tidningsredaktion/ansvarig utgivare anses stabil nog att ha något veto eller någon bestämmanderätt i en publiceringsfråga (något som alltså ingen annan människa, ens en mentalt fullständigt frisk person, har). Faktum är att mannens psykiska sjukdom är ett påtagligt starkt skäl att INTE publicera hans namn och bild ENS NÄR HAN ÄR DÖMD. (Laga kraft-vunnen dom brukar annars vara den markör som gör det okej att publicera namn och/eller bild – om det anses finnas ett allmänintresse – eftersom vederbörande ju då anses skyldig av en domstol, det vill säga den instans i vårt samhälle som, till skillnad från tidningsredaktioner, har som uppgift att bestämma just dylika skuldfrågor).
  Som jag nämnde: Att han själv har valt att inte vara anonym/erkänt dåden är möjligtvis en förklaring men det kan enligt god publicistisk sed inte anses som någon särskilt bra ursäkt.
  Sedan får man väl tycka att det är rätt eller fel att utifrån dessa aspekter välja att publicera namn/bild. Jag tycker det sistnämnda. Det är alltså min subjektiva åsikt, som inte går att leta reda på i tidningsartiklar eller någonstans på nätet – annat än just här.
  Tack för din kommentar!
  -h

  SvaraRadera